• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η Ελληνική Τοξευτική παράδοση προάγεται στις Διεθνείς Διοργανώσεις


Για το Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ η Παραδοσιακή Τοξοβολία είναι κάτι περισσότερο από άθλημα ή πολεμική τέχνη. Είναι η προαγωγή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η αναγνώριση της μακραίωνης (πάνω από 33 αιώνες) Τοξευτικής Παράδοσης του Ελληνικού Κόσμου.

Μια ιδιαίτερη τιμή και ευκαιρία δόθηκε στα πλαίσια της Συμμετοχής της Τοξευτικής Ομάδας του Συλλόγου στο Ουγγρικό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας MHIT 2014, όπου οι ευγενείς Διοργανωτές μας ζήτησαν έναν στόχο που να αναδεικνύει τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Σύλλογος ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ ανταποκρίθηκε στέλνοντας τρία δείγματα από μια δουλειά που είχε ήδη προηγηθεί για Ακαδημαϊκή έρευνα από Μέλη του Συλλόγου.


Ο Ούγγρος Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Wοrld Traditional Archery Federation - WTAF ) κος Posta Pal, επέλεξε το σκορπιό της Σπαρτιατικής μόρας των Γερονθρών ως τιμή στο Αρχαίο Οπλιτικό Πνεύμα. Τον βαθμονόμησε μάλιστα αγωνιστικά ως στόχο δεξιοτήτων, στηριζόμενος στην μεγάλη του τοξευτική εμπειρία. Ο στόχος που επιλέχθηκε, προϊόν έρευνας του Συνεργάτη του Συλλόγου κυρίου Δημητρίου Νικολακόπουλου ,βασίσθηκε σχεδιαστικά σε ερυθρόμορφο αγγείο - το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης - της πρώιμης Κλασσικής Περιόδου και απεικονίζει Επίσημο Οπλιτικής ασπίδας με την μορφή Σκορπιού. Σε επόμενες διοργανώσεις θα παρουσιαστούν και οι άλλοι δύο τύποι Ελληνικού στόχου και θα αναλυθεί ο συμβολισμός τους. 

Ευχαριστούμε τον Κο Posta Pal, ο οποίος ως κοινωνός Κλασσικής παιδείας ανέδειξε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ότι η Αρχαία Ελληνική Πολεμική Τέχνη δεν περιοριζόταν μονολιθικά στο βαρύ πεζικό (Οπλίτες) αλλά και σε στοιχεία χειριστών εκηβόλων όπλων που υπήρχαν ακόμα και στο Σπαρτιατικό στρατό.

Η χρήση του "Ελληνικού" Στόχου σε έναν Διεθνή Αγώνα Τοξοβολίας υπό την αιγίδα Εθνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας αποτελεί ιδιαίτερη αναγνώριση και επιτυχία για τον Σύλλογο ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ και αναδεικνύει την δυνατότητα του Συλλόγου να απευθύνεται στα υψηλότερα κλιμάκια της Παγκόσμιας Οικογένειας Τοξοτών. 


Η Επιλογή του Στόχου

Για τον σχεδιασμό στόχων που θα αναφέρονται στην Τοξευτική Παράδοση του Κλασσικού Κόσμου, η βασική ιδέα που προκρίθηκε ήταν η χρήση Επισήμων (εμβλημάτων) Οπλιτικών ασπίδων που σχετίζονται με Τοξότες ή παραδόσεις / γεγονότα.

Τα Επίσημα (εμβλήματα) των ασπίδων των Ελλήνων Οπλιτών της Κλασσικής εποχής αποτελούσαν το διακριτικό της φατρίας η της Πόλης κάτω από την οποία πολεμούσε ο Οπλίτης. Το Επίσημο πέρα από στοιχείο δήλωσης ταυτότητας του πολεμιστή στο πεδίο της μάχης, ήταν παράλληλα και ένα ψυχολογικό όπλο απέναντι στον εχθρό. Οι συνθήκες υψηλής έντασης της μάχης, το αίσθημα της επιβίωσης μέσα στην σώμα-με-σώμα σύγκρουση επιβάλουν στον πολεμιστή την μάχη μέσα από τα ακραία ένστικτα και άμεσα αντανακλαστικά. Το ένστικτο του τοξότη επιβάλει την πλήξη του αντιπάλου Οπλίτη σε σημείο το οποίο αυτόματα θα προσελκύσει την προσοχή. Η επιλογή μεγάλων και έντονων εμβλημάτων από τους Έλληνες οπλίτες λοιπόν ίσως και να μην ήταν τυχαία. 

Συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες αντιλήψεις κατά τις οποίες οι σκοπευτές εκπαιδεύονται στην ενστικτώδη στοχοποίηση των στόχων σε συνθήκες υψηλής έντασης Μάχης εκ του Συστάδην - CQC (Close Quarters Combat), η Οπλιτική ασπίδα πιθανόν λειτουργούσε σαν ένας «δέκτης προσοχής» για να ελκύσει τα χτυπήματα του αντιπάλου σε θωρακισμένη ζώνη και να προστατεύσει έμμεσα και τα ακάλυπτα σημεία του σώματος. Έτσι ο τοξότης, μέσα στον ορυμαγδό της σύγκρουσης έλκεται να βάλει ενστικτωδώς κατά του αντιπάλου Οπλίτη στοχεύοντας στο πιο ευδιάκριτο και έντονο σημείο του: την ασπίδα και το Επίσημο της. 

Η επιλογή του εμβλήματος του Σκορπιού, ως ένα κατεξοχήν σύμβολο πολέμου, σύμβολο της Ελληνικής Οπλιτικής μηχανής, αλλά και πιστοποιημένο σύμβολο ασπιδίσκων των Ελλήνων τοξοτών με βάση απεικόνιση σε αγγείο, αποτέλεσε για εμάς την καλύτερη επιλογή για την καθιέρωση για πρώτη φορά ενός Ελληνικού στόχου ο οποίος φιλοδοξεί να καθιερωθεί σύντομα και σε άλλες Διεθνείς Διοργανώσεις. Η Λακωνική Μόρα των Γερονθρών έφερε το σκορπιό ως Επίσημό της. Οι Γερονθρές ήταν κοντά στο σημερινό Μυστρά που ήταν κέντρο της λατρείας του Άρεως. Ο σκορπιός είναι σύμβολο του Άρεως και ένα πολύ μαχητικό είδος ζει στην Λακωνία. 


Ο Διαγωνισμός

Η διαδικασία Βαθμολόγησης του στόχου αποτέλεσε πρόταση του Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Wοrld Traditional Archery Federation - WTAF ) κου Posta Pal ο οποίος προώθησε τον «Ελληνικό» Στόχο, ως έναν στόχο υψηλής δεξιοτεχνίας και απαιτήσεων.

Ο Διαγωνισμός περιελάμβανε 4 γύρους βολών. Κάθε γύρος , αφορούσε βολές σε σταθερή απόσταση 5 μέτρων άλλα με κλιμακωτή μείωση του μεγέθους το στόχου.Κάθε τοξότης είχε δικαίωμα να πραγματοποιήσει 3 βολές σε κάθε στάδιο. Η επιτυχής βολή ενός βέλους μέσα στα όρια του περιγράμματος του σώματος του Σκορπιού ήταν αρκετή για την προώθηση του τοξότη στον επόμενο γύρο.

Οι διαδοχικοί γύροι βολών αφορούσαν επιφάνειες στόχων 80*80 cm , 60*60 cm, 40*40cm, 20*20cm. Στο τελευταίο ιδιαιτέρως δύσκολο στόχο των 20*20 cm επιτυχής βολή θεωρούνταν αυτή που ήταν εντός του χρωματισμένου κυρίως σώματος του σκορπιού.

Αγγείο του 525-475 π.Χ, πάνω στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός του στόχου. Η  Θεά Αθηνά φέρει ασπίδα με έμβλημα τον Σκορπιό .Μουσείο Hermitage Αγίας Πετρούπολης
Νεαροί Ούγγροι Τοξότες μπροστά στον "Ελληνικό" Στόχο
Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Wοrld Traditional Archery Federation - WTAF ) κος Posta Pal επιβλέπει την διαδικασία του Διαγωνισμού στον δεύτερο γύρο βολών του Ελληνικού Στόχου.
Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Wοrld Traditional Archery Federation - WTAF ) κος Posta Pal κατα την διαδικασία επεξήγησης των κανόνων διαγωνισμού του Ελληνικού Στόχου για τον τέταρτο γύρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου