• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Δημοσιευση Ακαδημαϊκής Μελέτης στο νέο Βιβλίο «Experiments Past . Histories of Experimental Archaeology» , Sidestone press


O Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δημοσίευση της μελέτης του στo νέο Βιβλίο από τις Ακαδημαϊκές εκδόσεις  Sidestone Press«Experiments Past . Histories of ExperimentalArchaeology». Το βιβλίο  αποτελεί μια εξειδικευμένη έκδοση με κεντρικό θέμα την ιστορική εξέλιξη της Πειραματικής Αρχαιολογίας σε διάφορες χώρες του κόσμου,μέσα από γνωστά πειράματα και εφαρμογές.

Η πολυσέλιδη μελέτη του Συλλόγου μας , την οποία επιμελήθηκαν οι Νικόλαος Κλεισιάρης , Σπύρος ΜπάκαςΣτέφανος Σκαρμίντζος, με τίτλο "The Developmental Steps Of Experimental Archaeology In Greece Through Key Historical Replicative Experiments And Reconstructions" περιγράφει με τρόπο διεξοδικό τις σημαντικότερες εφαρμογές πειραματικής Αρχαιολογίας που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα , από τις  πρώτες απόπειρες στις αρχές του 20 αιώνα , μέχρι σήμερα. 

Πρωτοποριακά πειράματα σαν αυτά των ανακατασκευών συσκευών του Αρχιμήδου κατασκευασμένα από  τον Ιωάννη Σακκά και Ευάγγελο Σταμάτη , πειράματα ανακατασκευής πλοίων της αρχαιότητας όπως η Τριήρης "Ολυμπιάς" , η "Παππυρέλα" του Χάρη Τζάλα, τα πλοία "Κερύνεια", η Αργω", το Mουσείο Zωντανής Ιστορίας στο Δισπηλιό , οι ανακατασκευές του  Νίκου Ορφανουδάκη, Δημήτρη Καλλιγερόπουλου, η ανακατασκευή του μηχανισμού των Αντικυθήρων απο τον Διονύση Κριαρή, και οι ανακατασκευές Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας του Κωνσταντίνου Κοτσανά.

H μελέτη επιστεγάζεται με τις πρωτοποριακές ανακατασκευές και πειράματα τα οποία εχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια , όπως οι ανακατασκευές λινοθωράκων, Μυκηναϊκού Οπλισμού, οι πειραματικές εφαρμογές πάνω στην Παραδοσιακή Τοξοβολία, το ένοπλο Παγκράτιο και την φύση της Οπλιτικής Φάλαγγας.

Η σημασια της έκδοσης αυτής αποκτα ιδιαίτερη βαρύτητα  αφου αποτελεί την πρώτη συγκεντρωτική μελέτη καταγραφής της Πειραματικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα και σημείο πλέον αναφοράς για τους αρχαιολόγους στο μέλλον.

Το βιβλίο φιλοξενει παράλληλα τις μοναδικές μελέτες διακεκριμένων Αρχαιολόγων και Ειδικών στην Πειραματική Αρχαιολογία όπως των Dr Roeland Paardekooper (Director of EXARC,Ολλανδία), Dr Martin Schmidt (University College London, Γερμανία) , Dr Dragos Gheorgiu (University of Bucharest, Ρουμανία), Professor Henriette Lyngstrøm (University of Copenhagen, Δανια), Dr ImmaOllich-Castanyer (University of Barcelona, Ισπανία) -και άλλων -, μέσα από τις οποίες περιγράφονται η εξελικτική πορεία της Πειραματικής Αρχαιολογίας σε διάφορες χώρες.


Ο Σύλλογος μας θα ήθελε να ευχαριστήσει την Κα ΚρίστυΙωαννίδου για την πολύτιμη βοήθειά της στην συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των ναυτικών πειραμάτων, τον Κο Ανδρέα Σμαραγδή για την ευγενή παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, καθώς και τους Dr Roeland Paardekooper και Dr Jodi Reeves Flores , υπευθύνων του οργανισμού EXARC ,για την άριστη συνεργασία και την επιμέλεια της έκδοσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου