• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

"Το Σώμα των Υπασπιστών", Δημοσίευση στο περιοδικό ANCIENT WARFARE Magazine, Νοέμβριος 2015

Ο Σύλλογός Ιστορικών Μελετών "ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ" στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δημοσίευση της Μελέτης του στο γνωστό Περιοδικό "ANCIENT WARFARE MAGAZINE" Τεύχος Νοεμβρίου 2015, ( Ιssue IX.5). Μέσω του άρθρου του μέλους του Συλλόγου μας Δρ Μανούσου Καμπούρη  "One identity, three units, and many functions - The hypaspist corpsπροσεγγίζεται διεξοδικά η μονάδα των Υπασπιστών.

Οι Υπασπιστές ήταν μια επίλεκτη και μόνιμη μονάδα πεζικού του μακεδονικού βασιλείου. Πιθανότατα δημιουργήθηκαν από τον Φίλιππο τον Β' από τους Υπασπιστές του ευγενούς ιππικού των Εταίρων και αριθμούσαν 500 άνδρες. Τα βελτιωμένα οικονομικά και ο αυξανόμενος στρατός του μακεδονικού βασιλείου επέτρεψαν την αύξηση του αριθμού τους σε διαδοχικά βήματα μέχρι που έφτασαν τις 3000, οργανωμένοι σε  3 Χιλιαρχίες (6 πεντακκοσιαρχίες). Στρατολογούνταν από το συνολικό πληθυσμό και όχι από κάποια συγκεκριμένη περιφέρεια, αριθμούσαν το 1/10 του βαρέος πεζικού όπως προέβλεπαν οι τότε εικασίες για τον ιδανικό στρατό και η δύναμη των μονάδων τους ήταν διπλάσια των αντίστοιχων κλιμακίων πεζικού, όπως θα γίνει αργότερα και με τους Ρωμαίους. ήταν εκπαιδευμένοι σε ποικιλία όπλων και σε κάθε είδος αγώνα, και όταν λόγω ηλικίας απώλεσαν τη δυνατότητα εφαρμογής κινητικών τακτικών και αψιμαχίας μετονομάστηκαν σε Αργυράσπιδες και κατέστησαν επίλεκτη μονάδα γραμμής.



Ο Σύλλογός μας έχει ήδη δημοσιεύσει στο παρελθόν στο περιοδικό "ANCIENT WARFARE MAGAZINE" τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα: 




Το Περιοδικό "ANCIENT WARFARE MAGAZINE" , αποτελεί το κορυφαίο διεθνώς περιοδικό Στρατιωτικής Ιστορίας με θέμα τον Αρχαίο Κόσμο. Σε αυτό το τεύχος η θεματική ενότητα « At the point of the Sarissa - Warriors of the Hellenistic Age» αναφέρεται στις πολλαπλές και σύνθετες μονάδες των στρατών της Ελληνιστικής  Εποχής.

Η δημοσίευση της νέας μελέτης του Συλλόγου μας αποκτά ιδιαίτερη αξία μιας καθώς οι εκδότες του περιοδικού www.karwansaraypublishers.com για τέταρτη φορά μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους όσον αφορά την ιστορική ακρίβεια των αναπαραστάσεων μας και προβάλλουν το Συλλογό μας μέσα από  τις σελίδες τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου