• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στους Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας "The Arrow of Ancient Kiev", Κίεβο - Ουκρανία, 4-6 Οκτωβρίου 2013


O Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , αποδεχόμενος με τιμή την ευγενή πρόσκληση της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία , με μια τετραμελή αποστολή, στο μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας «The Arrow of the Ancient Kiev» στις 4-6 Οκτώβριου 2013. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο «The Kievan Rus Park» ,στην τοποθεσία Oblast 34 χλμ από το Κίεβο.


Το «Kievan Rus Park» ιδρύθηκε με σκοπό την ανακατασκευή της πόλης του Κρεμλίνου κατά τον 5ο -8ο μεταχριστιανικό αιώνα με σεβασμό στην ιστορική αυθεντικότητα. Αν και βρίσκεται ακόμα σε φάση κατασκευής τα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η γενικότερη ατμόσφαιρα κυριολεκτικά σε ταξιδεύουν στην εποχή της Μεσσαιωνικής Ρωσίας

Το φεστιβάλ με την ονομασία "The Arrow of the Ancient Kiev" , διανύει αισίως τον δεύτερο χρόνο της επιτυχημένης λειτουργίας του, φιλοδοξώντας να συνεχίσει να αποτελεί έναν επιτυχημένο θεσμό Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ευρώπης .Το φεστιβάλ τίμησαν με την συμμετοχή τους πολλοί συμμετέχοντες από χώρες, όπως Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία,Λευκορωσία, Ρωσία, Πολωνία. Ο χαρακτήρας της διοργάνωσης ήταν ιστορικός οπότε οι διαγωνιζόμενοι έλαβαν μέρος με τις ιδιαίτερες παραδοσιακές ενδυμασίες των χωρών τους, καλύπτοντας μια ιστορική περίοδο από την αρχαία εποχή του σιδήρου, μέχρι τον ύστερο μεσαίωνα.

Για άλλη μια φορά, η παρουσία της ομάδος παραδοσιακής τοξοβολίας στο διαγωνισμό δεν αποτέλεσε μια απλή συμμετοχή καθώς πάλι δράξαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε και προσεγγίσεις στην Πειραματική Αρχαιολογία. Οι Κορύβαντες τίμησαν για ακόμη μια φορά την ιστορία και Ελληνική τοξευτική παράδοση,δοκιμάζοντας τους ανακατασκευασμένους θώρακες σε κλιματικές συνθήκες 5 με 10 βαθμών κελσίου συμπεραίνοντας ότι τα όσα περιγράφονται από τον Ξενοφώντα στην κάθοδο των Μυρίων δεν είναι μυθοπλασίες. Φυσικά τα μέλη της αποστολής μας δεν δοκιμάστηκαν στις συνθήκες που άντεξαν οι Μύριοι αλλά οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ήταν ευκαιρία στα πλαίσια της πειραματικής αρχαιολογίας να ελέγξουμε την αντίδραση του ανθρωπίνου σώματος υπο συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών φορώντας τυπικές θωρακίσεις της Κλασσικής εποχής. Μάλιστα στην γη της Ουκρανίας δεν ήταν άγνωστη η εικόνα του Έλληνα τοξότη αφού στα νότια της χώρας που βρίσκεται η ελληνική αποικία της Βορυσθενής, ο Αναξαγόρας πέτυχε την πρώτη καταγεγραμμένη τόξευση μακρινής απόστασης στις 282 οργυϊές δηλαδή στα 500 μέτρα περίπου.

Το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης χωριζόταν σε δραστηριότητες δύο ημερών. Την πρώτη μέρα οι αθλητές αγωνίστηκαν σε ατομικό επίπεδο. Τα αγωνίσματα περιελάμβαναν τόξευση σε περιστρεφόμενους στόχους σε ανεμόμυλο από απόσταση 20 μέτρων, τόξευση στόχου στα 90 μέτρα ενώ περιλαμβάνονταν και αγωνίσματα στα οποία σκοπός ήταν η επιτυχής τόξευση σε εικονικούς στόχους στρατιωτών της μεσαιωνικής περιόδου με χρονικό περιορισμό. Την δεύτερη ημέρα οι αθλητές αγωνίστηκαν σε ομαδικό επίπεδο. Τα αγωνίσματα περιελάμβαναν τόξευση σταθερών στόχων σε αποστάσεις από 20 εως 90 μέτρα και τόξευση στόχων από κινούμενη αλογάμαξα από απόσταση 30 μέτρων.

Αν και με μόλις 8 μήνες προπονήσεων και κάτω από σειρά δυσκολιών λόγω ακραίων κλιματικών συνθηκών και μεγάλου βάρους πανοπλιών οι αθλητές μας κατάφεραν σε ατομικό επίπεδο να αναρριχηθούν στην τελική κατάταξη σε ικανοποιητικές θέσεις χάρη στην εμπειρία τους. Η συμμετοχή αυτή της Ομάδος Παραδοσιακής Τοξοβολίας του Συλλόγου μας αποτέλεσε την τέταρτη κατά σειρά συμμετοχή μέσα στο 2013 , έπειτα απο τις επιτυχείς συμμετοχές στα φεστιβάλ της Κωνσταντινουπόλεως (15-16 Ιουνίου) , Αμάσειας (22-23 Ιουνίου) και Μπίγκα (8-9 Σεπτεμβρίου).

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ , ευχαριστεί τον κο Yuriy Trofimov και τους φίλους Ουκρανούς Τοξότες για την φιλοξενία και την συνεργασία , ανανεώνοντας το ραντεβού μας στο άμεσο μέλλον για συνεργασία τόσο στο επίπεδο της Παραδοσιακής Τοξοβολίας όσο και Πειραματικής Αρχαιολογίας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου