• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ - Διήμερη Έφιππη Ανάβαση του όρους Οίτη , 10 -11 Αυγούστου 2013



Μέλη του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ στα αλπικά οροπέδια του Εθνικού Δρυμού Οίτης.


Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, στα πλαίσια της επέκτασης των δραστηριοτήτων του, ξεκινά μια εις βάθος και ουσιαστική μελέτη του Ιππικού Πολέμου στον Ελλαδικό χώρο με βάση τις αρχές της πειραματικής αρχαιολογίας και την μελέτη των αρχαίων πηγών.

Ως πρώτης από μιας σειράς ανάλογων δράσεων, σε συνεργασία με τον “Ιππικό Όμιλο Παναγιώτη Σταμέλου” (Μεταξιάτες Φθιώτιδας), πραγματοποιήθηκε διήμερη (10 - 11 Αυγούστου 2013) έφιππη ανάβαση του όρους Οίτη σε συνδυασμό με έντονη εκπαίδευση σε τοξοβολία. Πρόκειται για μοναδική δράση, που εκτελείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συμμετείχαν 7 Μέλη του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και δύο από τα νεότερα Μέλη μας ηλικίας 12 και 15 ετών.

Σκοπός της αποστολής δεν  ήταν  η εκτεταμένη μελέτη κάποιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, αλλά η προετοιμασία για την μελέτη συμπερασμάτων για την χρήση του ιππικού ως όπλο ελιγμού διαμέσου ορεινών όγκων στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για μια σχετικά άγνωστη διάσταση χρήσης του Ιππικού από Ελληνικούς Στρατούς, πλην όμως διαχρονικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • τους Θεσσαλούς ιππείς - διάβαση ορεινής Φθιώτιδας για να επιτεθούν στους Φωκείς το 500 π.Χ (Ηρόδοτος, Παυσανίας)
  • τους Μακεδόνες ιππείς - διάβαση Οίτης (Μπράλο) για να παρακάμψουν το στενό των Θερμοπυλών το 338  π.Χ (Πλούταρχος, Παυσανίας)
  • το Ιππικό του Αλέξανδρου  -  διάβαση των Κιλίκιων  Πυλών στην Μ. Ασία και Περσίδων Πυλών στο Ιρανικό υψίπεδο (Κούρτιος, Αρριανός)
  • τους Βυζαντινούς Ακρίτες – περιπολία στα ορεινά περάσματα των Κιλίκιων  Πυλών, παρακολούθηση τον Αράβων επιδρομέων από ορεινά μέρη και η εκτέλεση αιφνιδιαστικών καταδρομών (Συνεχιστής Θεοφάνη, Ακριτικά Έπη, Αl Tabari -Μουσουλμανικές πηγές)

Επιχειρήθηκε η ανάβαση του όρους Οίτη σε μια διαδρομή συνολικά 55 χιλιομέτρων από το χωριό Καστανιά (1000 μ.υψόμετρο) μέχρι το οροπέδιο Λιβαδιές (1850 μέτρα υψόμετρο) και την κορυφή Αλύκαινα (2080 μέτρα υψόμετρο). Περιελάμβανε διάβαση από τον αγροτικούς δρόμους, αλπικά λιβάδια αλλά και σε μεγάλο μέρος της από δυσπρόσιτα μονοπάτια και μικρά ποτάμια.

Η έφιππη διαδρομή της ανάβασης ξεκίνησε από το χωριό Καστανιά, συνέχισε στην περιοχή "Καταφύγιο Οίτης" και "Λιβαδιές". Η κατασκήνωση της ομάδος μας στήθηκε στην Αμαλιόβρυση. Την ίδια ημέρα επιχειρήσαμε την Νότια διαδρομή έως τα οροπέδια της καταβόθρας Οίτης, επισκεπτόμενοι τον Ναό του Γενάρχη Ηρακλή, αποτιμώντας φόρο τιμής στον Ήρωα και Πολεμιστή. Το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου, ακολουθήσαμε την διαδρομή Λιβαδιές (1810 μέτρα υψόμετρο) - Αλύκαινα (2010 μέτρα υψόμετρο). Η επιστροφή στο χωριό Καστανιά έγινε από την Βορειοδυτική Πλευρά του Δρυμού.

Σε όλη τη διάρκεια της αποστολής έγιναν με υψηλή ένταση εκπαιδευτικές τοξεύσεις σε διάφορα υψόμετρα, σε μέσες και μεγάλες αποστάσεις για την προετοιμασία της ομάδας σε συμμετοχές αγώνων Παραδοσιακής Τοξοβολίας.

Μια σημαντική παράμετρος της αποστολής ήταν η σύνθεση της Ομάδας τόσο από έμπειρους όσο και από εντελώς άπειρους ιππείς. Η συμμετοχή άπειρων ιππέων σε μια ανάβαση υψηλής έντασης / βαθμού δυσκολίας και η απολύτως επιτυχής έκβαση της, αποτελεί απόδειξη του υψηλού επαγγελματισμού του εκπαιδευτή ιππασίας Παναγιώτη Σταμέλου και της σωστής προετοιμασίας της αποστολής.

Κατάβαση απο την Κορυφή "Αλύκαινα", (υψόμετρο 2080 μέτρα)

Σε ένα ύψωμα του Εθνικού Δρυμού Οίτης, αγναντεύοντας στα Βόρεια τον κάμπο του Σπερχειού.

Τοξεύοντας στην Περιοχή Λιβαδιές Οίτης (υψόμετρο 1.850 μέτρα)
Διάβαση από τα  αλπικά οροπέδια του  Εθνικού Δρυμού Οίτης

Μέλη του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, τοξεύοντας στην Περιοχή Λιβαδιές Οίτης (υψόμετρο 1.850 μέτρα)

Τοξεύοντας με Σκυθικό τόξο στο Βουνό του Γενάρχη Ηρακλή.

Πορεία προς τον Εθνικό Δρυμό Οίτης
Ανάβαση απο το χωριό "Καστανιά" (1.000 μετρα υψόμετρο) προς την  περιοχή "Λιβαδιές" (1.850 μέτρα υψόμετρο) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου