• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανακατασκευη Λινοθώρακα: Bαρεου τυπου ολομεταλλικος λινοθωρακας με χαλκινες πλακες και φολίδες

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με ιδιαίτερη υπερηφάνια παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Ερευνητη και κατασκευαστή Δημήτριο Κατσικη μοναδικές στο κόσμο υβριδικές κατασκευες οπλισμού του Αρχαίου Κόσμου που κατασκευαστηκαν για λογαριασμό του Συλλόγου μας.

Κατασκευες που βασίζονται σε χειροποίητες δημιουργίες μουσειακού επιπέδου, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πανοπλίες αποκλειστικά κατασκευασμένες με παραδοσιακές μεθόδους βασισμένες σε αρχαιολογικά και φιλολογικά τεκμήρια.

Μπορειτε να δείτε όλες τις κατασκευες στην ιστοσελίδα του Κατασκευαστη http://www.hellenicarmors.gr/




O Λινοθώρακας αποτελεί ένα αρχαιολογικό μυστήριο που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ανοιχτό ερώτημα. Αυτό που καθιστά προβληματική την ανακατασκευή του είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκή λογοτεχνικά και αρχαιολογικά ευρήματα ικανά να μας καθοδηγήσο
υν σε μία ασφαλή αναπαραγωγή. Όπως απακαλύπτει και η ετυμολογία του όρου, ο "λινοθώρακας" ήταν ένα είδος αμυντικής θωράκισης που είχε ως κύριο υλικό κατασκευής το λινό ύφασμα. Οι υπάρχουσες πηγές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε δισπαρτες πληροφορίες είναι κυρίως καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής φύσης. Απεικονίσεις λινοθωράκων διαφόρων τυπολογιών ανιχνεύονται κατά εκατοντάδες σε ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία η συχνότητα εμφάνισης των οποίων θα κορυφωθεί στις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις των μέσων του 5ου π.Χ αιώνα.


Πειραματική ανακατασκευή λινοθώρακα εμπνευσμένη από ερυθρόμορφο αγγείο της Κλασσικής περιόδου. Πάνω από σαράντα τετραγωνικά μέτρα λινού υφάσματος έχουν χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσουν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο έχουν κατάλληλα επικολληθεί δεκατέσσερα χάλκινα πλακίδια πάχους δύο χιλιοστών και επτακόσιες περίπου χάλκινες φολίδες που καλύπτουν τις επωμίδες και τις πτέρυγες. Για μεγαλύτερη προστασία, η περιοχή του στήθους έχει επενδυθεί με ένα επιπλέον χάλκινο επιστήθιο. Το σύστημα στερέωσης του θώρακα πάνω στον ανθρώπινο κορμό περιλαμβάνει έξι σημεία πρόσδεσης, δύο στο στήθος και τέσσερα στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας. Προσφέρει
μεγάλη ευελιξία και υψηλά επίπεδα προστασίας. Το βάρος του θώρακα ανέρχεται στα 13 κιλα.


Ένα ζευγάρι ανατομικών χάλκινων επιμηρίδων (σε συνδιασμό με τις φολιδωτές πτέρυγες) εξασφαλίζει την υψηλή προστασία των μηρών καλύπτοντας την μπροστινή και την εξωτερική πλαϊνή πλευρά των άνω άκρων. Η ακινητοποίηση τους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος επιτυγχάνεται με δερμάτινους υμάντες που ασφαλίζουν τις επιμηρίδες τόσο στον κάθετο όσο και στον οριζόντιο άξονα. Η κάθετη σταθεροποίηση εξασφαλίζεται με δερμάτινους αναρτήρες που συνδέονται στην μέση του οπλίτη κάτω από τον θώρακα με την βοήθεια δερμάτινης ζώνης. Η ταυτόχρονη παρουσία των πτερύγων και των επιμερίδων δεν εμποδίζουν την ευκινησία του οπλίτη.






























































Οι περικνημίδες έχουν κατασκευαστεί από μονοκόμματα χάλκινα ελάσματα και ακολουθούν αρχαϊκή γραμμή διακόσμησης και ανατομίας και δεν διαθέτουν λουρία. Σταθεροποιούνται στις κνήμες με την βοήθεια δερμάτινων "μαξιλαριών" προσδεμένων στο ύψος των αστραγάλων, μιάς και η μηχανική πλευρική στήριξη που παρέχουν τα τοιχωματά τους δεν επαρκεί για αποτελεσματική χρήση τους. Ο συνδιασμός περιμηρίδων και περικνημίδων καθιστά σχεδόν απρόσβλητα τα κάτω άκρα από εχθρικές προσβολές δινοντάς τους την γενική εμφάνιση αγάλματος. Το πέλμα του οπλίτη προστατεύται μερικώς από ένα ιδιότυπο απλοϊκό τύπο δερμάτινου σανδαλιού που καλύπτει μονάχα την ευαίσθητη περιοχή της "καμάρας" αφήνοντας το υπόλοιπο "σκληροποιημένο" μέρος του πέλματος εκτεθημένο.Ένα χάλκινο περιβραχιόνιο προστατεύει την περιοχή μεταξύ δεξιού καρπού και αγκώνα.

Το κράνος είναι Κορινθιακού τύπου σύνθετης κατασκευής. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Κορινθιακά κράνη, ο θόλος του κελύφους αποτελείται από δεκάδες χάλκινες φολίδες που σχηματίζουν μία συμπαγής δομή παρέχοντας μεγάλη προστασία της κεφαλής. Διακοσμητικά στοιχεία έχουν προστεθεί στην προμετωπίδα (μπρούτζινος στέφανος με ανάγλυφα) και στις παραγναθίδες (γρύπες). Το δερμάτινο παραπέτασμα πάνω ακριβώς από τα ανοίγματα των ματιών χρησιμεύει ως μηχανισμός σκίασης από τον δυνατό ήλιο αλλά και απόκρυψης του βλέματος του οπλίτη.


Η θήκη για το ξίφος είναι δερμάτινη και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του οπλίτη, στερεώνεται στον κορμό με την βοήθεια δερμάτινου τελαμώνα που εφαρμόζεται "χιαστί" καθώς τυλίγεται στον δεξιό ώμο.

Το όλο σύνολο δίνει μία αληθοφανή εικόνα του βαριά οπλισμένου οπλίτη των αρχών του 5ου π.Χ αιώνα.

Περισσότερα δείτε στο : http://www.hellenicarmors.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου