• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Λινοθώρακας Βαρέως τύπου με μπρούτζινες φολίδες στον κορμό και πτερυγες απο λινό



Πειραματική ανακατασκευή βαρέως τύπου λινοθώρακα του 5ου π.Χ αιώνα βασισμένη σε εικονογραφικά αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής. Οι επωμίδες και ο κύριος κορμός φέρουν λεπιδωτή μεταλλική επένδυση αποτελούμενη από περισσότερες των 1000 σφυρηλατημένων μπρούτζινων φολίδων οι οποίες στερεώνονται κατάλληλα σε χοντρό λινό υφασμάτινο υπόστρωμα. Η περιοχή του στήθους έχει ενισχυθεί από μπρούτζινη πλάκα 1,2 χιλιοστών το επίπεδο προστασίας στην ευαίσθητη περιοχή της ευρύτερης καρδιακής χώρας. Οι πτέρυγες έχουν κατασκευαστεί από αλλεπάληλες στρώσεις λινού σε διπλή σειρά (συνολικού πάχους 3 εκατοστών) προστατεύοντας ικανοποιητικά την βουβωνική χώρα και την περιοχή των μηρών, επιτρέποντας ταυτόχρονα μεγάλη ελευθερία κινήσεων για τον οπλίτη (σκύψιμο, τρέξιμο κλπ).

Ο μηχανισμός ασφάλισης του λινοθώρακα περιλαμβάνει έξι σημεία πρόσδεσης, δύο στο ύψος του στήθους και τρία στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας. Το κλείδωμα εξασφαλίζεται με διάταξη ανθεκτικών δερμάτινων ιμάντων και χάλκινων κρίκων. Για περισσότερη σταθερότητα στην εφαρμογή του λινοθώρακα ένας ανθεκτικός δερμάτινος ζωστήρας με χάλκινη πόρπη περιτυλίγει την φολιδωτή επιφάνεια στο ύψος της κοιλιακής χώρας. Το συνολικό βάρος του λινοθώρακα ανέρχεται στα 12 κιλά. Εσωτερικά του λινοθώρακα ο οπλίτης φέρει γιλέκο φτιαγμένο από φυσική γούνα προβάτου εξασφαλίζοντας ανεκτά επίπεδα διατήρησης σωματικής θερμοκρασίας κατά τους κρύους μήνες των εκστρατειών που άρχισαν να λαμβάνουν μέρος περίπου στα μέσα του 5ου π.Χ αιώνα.

Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κόρμου του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση απο μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.

Οι περικνημίδες ακολουθούν μπαρόκ γραμμή με έντονα ανάγλυφα μοτίβα που μιμούνται την ανθρώπινη ανατομία των κάτω άκρων. Είναι κατασκευασμένες από ένα μοναδικό έλασμα μπρούτζου, φέρουν δερμάτινη επένδυση για προστασία των κνημών και εφαρμόζουν χωρίς την βοήθεια δερμάτινων λουριών κλπ. Στο ύψος των αστραγάλων έχουν προσδεθεί δερμάτινα μαξιλαράκια γεμισμένα με μαλλιά προβάτου που λειτουργούν ως σταθεροποιητές των περικνημίδων αποτρέποντας την πιθανή κάθετη πτώση τους λόγω της βαρύτητας και των κινήσεων κατά την διάρκεια του βαδίσματος και των ελιγμών.


Από την έρευνα πεδίου εξήχθει το συμπέρασμα πως η στήριξη των περικνημίδων διαμέσου της πλευρικής μηχανικής πίεσης του ελάσματος δεν είναι αρκετή για επαρκής ακινητοποίηση, η παρουσία των δερμάτινων "δαχτυλιδιών" κρίνεται απαραίτητη.
Τα σανδάλια είναι ανοιχτού τύπου, κατασκευασμένα από δέρμα. Το δερμάτινο πέλμα έχει πάχος ενός εκατοστού και στην εξωτερική πλευρά φέρει μεταλλικές κεφαλές που αυξάνουν την πρόσφυση των δρασκελισμών των οπλιτών στα πεδία των μαχών.
Η ασπίδα έχει ξύλινο πυρήνα με διάμετρο ενενήντα εκατοστών. Εσωτερικά είναι επενδεδυμένη με δέρμα, εξωτερικά φέρει έμβλημα από επίχρυσμα.Η λαβή είναι χάλκινη με δυνατότητα αφαίρεσης διαμέσου μηχανισμού με πύρους. Η ανθεκτικοτητά της έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Ο Εικονιζόμενος Οπλισμός εχει κατασκευαστει για λογαριασμό του Σύλλόγου μας απο τον Ερευνητη Δημητριο Κατσικη - www.hellenicarmors.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου