• Cougar

    EXPERIMENTATION

  • Lions

    ARCHERY

  • Snowalker

    PUBLICATIONS

  • Howling

    LECTURES

  • Sunbathing

    RECONSTRUCTION

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ


Ο Ελληνικός Πολιτισμός επηρέασε τον κόσμο στη εποχή της ακμής του αλλά σε πείσμα πολλών εξακολουθεί να τον επηρεάζει μέχρι σήμερα. Ένας σπό τους τομείς που Αρχαίοι Έλληνες μας επηρεάζουν μέχρι σήμερα είναι φυσικά και η ενδυμασία. Πρώτοι που επηρεάστηκαν ήταν οι Ρωμαίοι. Ο Μάρκος Αντώνιος σύμφωνα με τον Πλόυταρχο φέρεται να έτρεφε μεγάλη συμπάθεια για την Ελληνική μόδα της εποχής του.

Ακολούθησαν οι καλιτέχνες της Αναγένησης. Στην αρχή το ενδιαφέρον τους περιοριζόταν στη μελέτη της διασωθήσας Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης για να την μεταφέρουν στα δικά τους έργα. Μερικοί προχώρησαν στην ανακατασκευή ενδυμάτων ως κουστούμια για τα θεατρικά έργα που έτερπαν τους δυνάστες της Αναγέννησης. Διασκευασμένη από την αισθητική τον καλιτεχνών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η αρχαία ελληνική ενδυμασία επιβίωνε μέσα από αυτά τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.

Το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης και η στροφή των κοινωνιών στον Ρωμαντισμό και τον Κλασσικισμό έφεραν πάλι την ελληνική μόδα στο προσκήνιο με τα «Αττικίζοντα» κράνη των δραγόνων και των θωρακοφόρων αλλά και τις γυναικείες ενδυμασίες της περίοδου Α’ Αυτοκρατορίας.

Η επανεμφάνιση της της Ελλάδος στο χάρτη μετά την Επανάσταση του 1821 έδωσε ώθηση στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Νεο-Κλασσικισμού. Αλλά εκτός από τους καλλιτέχνες, και οι επιστήμονες με σύντονη δουλειά και σοβαρή μελέτη αποκατέστησαν τις φόρμες του αρχαίου ελληνικού ενδύματος και παρουσίασαν τεκμηριωμένες ανακατασκευές ήδη από το 1860 χρησιμοποιώντας σα βάση τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία για ενδυματόλογους. Αν και τα ανακατασκευασμένα ενδύματα προοριζόντουσαν αρχικά για χρήση ως θεατρικά κοστούμια αυτό δε σημαίνει ότι περιορίζονταν μόνο σε αυτό. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικά του διαδικτύου μπορούμε πλέον να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Ο σύλλογος μας, βασισμένος σε αυτές τις επιστημονικές μελέτες έχει προβεί σε σοβαρές ανακατασκευές Αρχαίας Ελληνικής ένδυσης και υπόδησης και τα επιτυχή αποτελέσματα έχουν τύχει ευμενούς κριτικής από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:






Ενδεικτικές πηγές πληροφόρησης
A Day in Old Athens, by William Stearns Davis (1910)
Professor of Ancient History at the University of Minnesota

Αυτά από εμας......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου