Σελίδες

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

" ΠΡΟΟΔΟΝ ΔΙΔΑΣΚΕ "



Ο Κρόνος, ο πατέρας του Διός, είχε πάρει έναν χρησμό  από τη Γαία ότι ένα παιδί του θα του έπαιρνε την εξουσία γι’ αυτό δεν έπρεπε να καταλάβει ότι ο Ζεύς ήταν ζωντανός, (τον ειχε κρύψει η Ρέα σε σπήλαιο της Κρήτης) αλλιώς το θεϊκό μωρό κινδύνευε.



Στο σκηνικό της σπηλιάς οι Κορύβαντες έκαναν την πρώτη τους εφεύρεση. Έφτιαξαν μια κρεμαστή κούνια για το μωρό. Ο Κρόνος ήταν κυρίαρχος σε γη, θάλασσα και ουρανό. Η κούνια του Διός αν και βρισκόταν μέσα στη γη δεν την ακουμπούσε, όπως επίσης δεν ακουμπούσε τη θάλασσα, ούτε τον ουρανό και ήταν κρυμμένη στα έγκατα της γης.



Ετσι το θεϊκό βρέφος ήταν καλά προφυλαγμένο από τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν την εξουσία. Την πρώτη εφεύρεση των Κορυβάντων ακολούθησαν πολλές άλλες πιό σημαντικές. Υπήρξαν οι πρώτοι που  δίδαξαν στους ανθρώπους το κυνήγι, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταλλουργία και το χορό. Επίσης έφτιαξαν το πρώτο τόξο. Λέγεται ότι το πρώτο τύμπανο φαίνεται ότι το κατασκεύασαν οι Κορύβαντες τεντώνοντας το δέρμα ενός ζώου και το έκαναν δώρο στη μητέρα του Δία.


Ορφικός ύμνος ΚΟΡΥΒΑΝΤΑ

"Κικλήσκω χθονὸς ἀενάου βασιλῆα μέγιστον,
Κύρβαντ' ὀλβιόμοιρον, Ἀρήιον, ἀπροσόρατον,
νυκτερινὸν Κουρῆτα, φόβων ἀποπαύστορα δεινῶν,
φαντασιῶν ἐπαρωγόν, ἐρημοπλάνον Κορύβαντα,
αἰολόμορφον ἄνακτα, θεὸν διφυῆ, πολύμορφον,
φοίνιον, αἱμαχθέντα κασιγνήτων ὑπὸ δισσῶν,
∆ηοῦς ὃς γνώμαισιν ἐνήλλαξας δέμας ἁγνόν, 
θηρότυπον θέμενος μορφὴν δνοφεροῖο δράκοντος∙
κλῦθι, μάκαρ, φωνῶν, χαλεπὴν δ' ἀποπέμπεο μῆνιν,
παύων φαντασίας, ѱυχῆς ἐκπλήκτου ἀνάγκας"


Νόμισμα απο την Πισιδία της Ανατολίας, με απεικόνιση ενόπλων Κορυβάντων να προστατεύουν τον νεογέννητο Δία.
Οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με το Θείο βρέφος , σε σπάνιο πίνακα του Giuseppe Maria Crespi, το οποίο βρίσκεται σε ιδιωτική Συλλογή στο Λονδίνο (1727)
Χαλκινο αγαλματίδιο Κορύβαντα απο το Μουσείο της Νεάπολης (Ιταλία)

Χρυσό αγαλματίδιο Κορύβαντα απο την σημερινή Γεωργία
Νόμισμα του 3ου μεταχριστιανικού αιώνα απο την Κιλικία, με τρείς Κορύβαντες να προστατευουν τον μικρό Διόνυσο


Νόμισμα του 3ου μεταχριστιανικού αιώνα, απο την Αδριανούπολη της Θράκης με ένοπλο Κορύβαντα να προστατεύει με την ασπίδα του την Κυβέλη η οποία κάθεται στην ράχη ενός λιονταριού.


Ο Δίας ανάμεσα στους ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ  ,σε σπάνιο πίνακα του Giuseppe Maria Crespi, το οποίο βρίσκεται σε ιδιωτική Συλλογή στο Λονδίνο (1729)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου