Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΑΜΑΣΕΙΑ - Πόντος , Συμμετοχή στους Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας , 22 - 23 Ιουνίου 2013




Ο Σύλλογός Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ  βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την Συμμετοχή της Ομάδας Παραδοσιακής Τοξοβολίας του, στoυς Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας που θα γινουν στην περιοχή Gümüşhacıköy (Αργυροχώριον) της Επαρχίας της Αμάσειας του Πόντου στην Τουρκία, 22 & 23 Ιουνίου 2013

Εκπροσωπώντας για αλλη μια φορά την Ελληνική Πολεμική & Πολιτιστική Παράδοση, συνεχίζοντας τις διεθνείς συμμετοχές μας και αμέσως μετα την Συμμετοχή μας στο Διεθνείς Αγώνες Παραδοσιακής Τοξοβολίας στην Κωνσταντινούπολη (15 - 16 Iουνίου 2013) ,θα παρευρεθούμε σε ενα απο τα σημαντικότερα φεστιβάλ παραδοσιακής τοξοβολίας της Ευρώπης ,καθ'όσον εκεί θα παρευρίσκονται οι κορυφαίοι τοξότες από 18 χώρες,πέραν των κορυφαίων Τουρκικών Συλλόγων τοξοβολίας.

H οκταμελής αποστολή της ομάδος μας θα παρουσιάσει  στο κοινό του Πόντου στιγμές αναβιώσεως αρχαίας Κλασικής και ύστερης Βυζαντινής τοξοβολίας ,διεκδικώντας με την παρουσία της την διάκριση στους τοξευτικούς αγώνες, 

Το φεστιβάλ,δεν περιορίζεται στον στενό ορίζοντα των τοξευτικών αγώνων, αλλά διαχέει την ευρύτητά του και στην σημασία των  πολιτιστικών χαρακτηριστικών που κάθε εθνική αποστολή έχει να επιδείξει. Εθνικές παραδοσιακές λαϊκές φορεσιές ,ανακατασκευές οπλισμού , τόξων και πολεμικών εξαρτήσεων ,σε συνδυασμό με πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα από τους διοργανωτές,μετατρέπουν την όλη εκδήλωση σε μιά σπάνια γιορτή για τον ίδιο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. 

Το φεστιβάλ,καλύπτεται απο πλήθος τηλεοπτικών σταθμών και μεσων Μαζικής Ενημέρωσης ,μεταφέροντας εγχωρίως αλλά και διεθνώς  το διαχρονικό ολυμπιακό μήνυμα της αθλητικής άμιλλας των συμμετεχόντων.

Ειστε όλοι ευπρόσδεκτοι.!

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες απο τους αντίστοιχους Αγώνες του 2012.: (πηγη φωτογραφιων Alper Ucan- Danisment Archery)














Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Archaeological Festival " GAULGAUDA 2013" , 5-7 July 2013 , LaGaude – South France


The Living History Association“KORYVANTES” proudly supports and aids with his knowledge and exprerince the Archaeological Festival "GAULGADA 2013"  that will be held between 4 and 7 July in the city of LaGaude (Nice, South of France) and its theme will be Ancient Greece, Ancient Mythology and the Ancient Olympic Games!
During the three days of the Festival, visitors will have the chance to  to participate into interactive contacts on the subject of Ancient Greek Hoplite Art, but also pottery activities, ancient Greek sports, metal working, ancient Greel music and dancing.
We wish Good Luck to the Organizers and a very big “Exellent!” to the GAULGADA organization for promoting the Ancient Hoplite Ideal.
We encourage all of you to visit this beautiful Event!




Greek Traditional Archery Training in Penteli Mountain / Athens, May 26 2013.


The Training of our Traditional Archery Team of our Association is been continued intesively , looking forward on our international  participations  this summer. On Sunday, May 26, 2013, in the hospitable training place in Mount Penteli, our Archershad the opportunity to train in free shooting stye on long-distance targets.


Παραδοσιακή Τοξοβολία στην Πεντέλη , 26 Mαϊου 2013



Οι Προπονήσεις του Συλλόγου μας ενόψει των διεθνών συμμετοχών της Ομαδος Παραδοσιακής Τοξοβολίας στο εξωτερικό αυτο το καλοκαίρι, συνεχίζονται δυναμικά . Την Κυριακή 26 Απριλίου 2013στον φιλόξενο χώρο προπονήσεως των  φίλων του "Τοξοβολείου Πεντέλης", οι τοξότες μας ειχανε την ευκαιρία να προπονηθούνε σε ελεύθερες βολές μέσων και μακρινών αποστάσεων,







Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αρχαιολογικό Φεστιβάλ " GAULGAUDA 2013" , 5-7 Ιουλίου 2013 , LaGaude -Νότια Γαλλία

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, με υπερηφάνεια υποστηρίζει συμβουλευτικά & τεχνικά το Αρχαιολογικό Φεστιβάλ "GAULGADA 2013"  , το οποίο θα διεξαχθεί 5 με 7 Ιουλίου 2013 στην πόλη LaGaude (Nίκαια,Νότια Γαλλία), με θέμα την Αρχαία Ελλάδα , την Ελληνική Μυθολογία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.! 
Στις 3 ημέρες του Φεστιβάλ,  οι Επισκέπτες θα εχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικές επαφές με θεμα την αρχαία Ελληνική Οπλιτική τέχνη, αλλα και με δραστηριότητες αγγειοπλαστικής, αρχαίων ελληνικών αθλημάτων, μεταλλοτεχνίας, αρχαίας ελληνικής μουσικής, και χορών.
Καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ και ενα μεγάλο εύγε στον Οργανισμό GAULGADA για την προώθηση του Οπλιτικού Ιδεώδους.

Σας καλούμε όλους να επισκευτείτε την όμορφη αυτή διοργάνωση.!




Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο Αναξαγόρας απο την Ολβία του Πόντου. Η πρώτη καταγραφή τόξευσης μακρινών αποστάσεων στην Ιστορία.


Γράφει ο Σπύρος Μπάκας https://uw.academia.edu/SpyrosBakas
μέλος του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ   
   

          Ενδείξεις της χρήσης των σύνθετων τόξων στον Ελλαδικό χώρο έχουμε ήδη από την Πρώϊμη Μυκηναϊκή Περίοδο (1) , ως μια εξελικτική ανάγκη προσαρμογής σε ενα τρόπο πολέμου που απαιτούσε ενα τόξο με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, δύναμη, ακρίβεια και βεληνεκές απο το απλό ξύλινο τόξο (self bow) (2)
          Η επιγραφή στα τέλη του 4ου Προχριστιανικού Αιώνα από την πόλη Ολβία (η αλλιώς Βορυσθενή) έρχεται να μας δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την χρήση του σύνθετου τόξου στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο αναθεωρώντας πολλά απο όσα γνωρίζουμε για τις μέγιστες δυνατότητες αυτού του όπλου.

« ΦΗΜΙ ΔΙΑΚΟΣΙΑΣ ΤΕ/ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΟΡΓΥΙΑΣ/ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΞΕΥΣΑΙ/ ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΝ/ΥΙΟΝ ΔΗΜΑΓΟΡΕΩ/ΦΙΛΤΕΩ ΔΕ ΠΑΙΔΑ ΟΡΓΥΙΑΣ »(3)


Φωτογραφία: Αναπαράσταση Έλληνα Τοξότη της Κλασσικής Περιόδου , με πέλτη ,Θρακικές ενδρομίδες, και  Σύνθετο Σκυθικό Τόξο σε στάση βολής. Χαρακτηριστικό ειναι το τράβηγμα του βέλους που πραγματοποιείται απο το ύψος του στήθους, όπως απεικονίζεται σε αγγεια της περιόδου  ,φωτογραφία του Ανδρέα Σμαραγδή. Σύλλογος Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ

       Η επιγραφή αυτή ίσως είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή τόξευσης σε μεγάλο βεληνεκές στην ιστορία. Η επιγραφή βρέθηκε στην περιοχή της Αρχαίας Ελληνικής αποικίας Ολβίας της Ποντικής, στην σημερινή Ουκρανία,  και περιγράφει την νικηφόρα βολή του Αναξαγόρα υιού του Δημαγόρεω , ο οποίος τόξευσε το βέλος του στην απόσταση των 282 οργυιών. Αυτή η απόσταση σύμφωνα με την Αττική μέτρηση προσδιορίζεται στα 500 μέτρα (4). Αν και η μονάδα μέτρησης της οργυιάς παρουσιάζει μικρές διαφοροποιήσεις σε μέρη του Αρχαιου Ελληνικού Κόσμου, θεωρούμε οτι η Αττική οργυιά χρησιμοποιούταν ως μονάδα μέτρησης , επειδη η Ολβία ειναι μια Ιωνική Αποικία με στενές σχέσεις με την Αθήνα και την Μίλητο (5) (6).

       Η Σκυθική πολιτιστική και κυρίως πολεμική επίδραση (7) στην Ελληνική Αποικία υπήρξε μεγάλη . Απόδειξη αυτού και το γεγονός ότι στην πόλη εμφανίζεται ενα σπάνιο φαινόμενο κατα το οποίο εκδίδονται νομίσματα με την μορφή αιχμών βελών (8). Ίσως ειναι η μοναδική περίπτωση περιοχής του αρχαίου ελληνικού κόσμου , που μετα απο την Κρήτη , υπάρχει τόσο έντονη η κουλτούρα του τοξότη και της τοξοβολίας. Εξάλλου, λίγο πρίν την καταγραφή του γεγονότος στην επιγραφή, ειχε πραγματοποιηθεί η περίφημη μάχη του Ποταμού Θάτι (Κουμπάν) κατα την οποία το σκυθικό τόξο υποστηρίζοντας το πεζικό κατάφερε να κρατήσει τον βασιλιά Σάτυρο στην εξουσία (9).


Φωτογραφία: Αναπαράσταση Ελληνα Τοξότη της Κλασσικής Περιόδου με Σύνθετο Τόξο σε στάση βολής μακρινής απόστασης. Ο «Μεσογειακός» τρόπος τραβήγματος της χορδής με τα τρία δάκτυλα υπάρχει αποτυπωμένος σε πληθώρα αρχαίων ελληνικών αγγείων, φωτογραφία του Ανδρέα Σμαραγδή. Σύλλογος Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ

         Ο Αναξαγόρας θα μπορούσε να είναι είτε ενας Έλληνας άποικος με εναν τουλάχιστον απο τους δυο γονείς Ελληνικής Καταγωγής είτε πιο δύσκολα ειναι ένας εξελληνισμένος Σκύθης. Σε καθε περίπτωση πάντως,  ακριβώς λόγω της επίδρασης στην περιοχή του κυρίαρχων Σκυθικών πολεμικών ηθών, το τόξο που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε σε αυτη την σπάνια βολή είναι το σκυθικό τόξο. Μπορούμε ετσι να αποκλείσουμε τους άλλους πιθανούς τύπους τόξων όπως το περσικό η κάποιου ειδους «ελληνικού τύπου» (10) (όπως είναι γενικότερα γνωστό στην διεθνη βιβλιογραφία το απλό ξυλινο τόξο) . Ειδικότερα για το δεύτερο λόγω του εγγενούς μειονεκτήματός του να είναι κατασκευασμένο μόνο από ξύλο, χωρίς την χρησιμοποίηση άλλων υλικών (11).

          Αυτό ερχεται να καταρίψει πολλά στερεότυπα που έχουμε στις μερες μας περι του βεληνεκούς των τόξων της εποχής. Βρίσκουμε με έκπληξη ένα βεληνεκές το οποίο καταρρίπτει όλα οσα μπορούσαμε να φανταστούμε για τις μέγιστες βλητικές δυνατότητες για τα τόξα της περιόδου. Η απόσταση των 500 μέτρων μας καταδυκνείει ότι το αρχαίο σύνθετο σκυθικό τόξο μπορούσε να δώσει ασυνήθιστα μακρινές βολές. Υποθέτοντας ισως ενα πολύ «δυνατό» τόξο ογδόντα εως εκατό λιβρών , με ζυγισμένο βέλος δυνατής ράχης , ελαφριά αιχμή, μικρά κοντοκομμένα φτερά 3 ιντσών,  αλλα παράλληλα και με μεγάλη γωνία τόξευσης ,μπορούσε κάλλιστα να καλύψει μεγάλες αποστάσεις. Προφανώς η δύναμη του βέλους, έπειτα από μια τετοια μακρινή τόξευση και με την  αντίσταση του αέρα, δεν μπορεί να είναι ικανή να προκαλέσει θανάσιμο χτύπημα στον αντίπαλο. Αυτό μαρτυρά και ο Προκόπιος περιγράφοντας την μάχη του Kallinicum , to 531 μΧ , στην οποία αναφέρεται ότι τα Περσικά βέλη δεν προκαλούσαν απώλειες στους Ρωμαίους τοξότες μιας και είχαν ξεπεράσει το μέγιστο δραστικό βεληνεκές τους (12).

Φωτογραφια: Νομίσμα με την μορφή Βέλους απο την Ολβια του Πόντου. 7ος - 5ος Προχριστιανικός Αιώνας . Πηγη: http://www.museum.com.ua/

     Σε καθε περίπτωση πάντως η ανω καταγραφή μπορει να θεωρηθεί και μια προσπάθεια «προπαγανδιστικής» εκμετάλευσης του γεγονότος . Η δημόσια καταγραφή ενος τέτοιου επιτεύγματος σκοπό ισως ειχε να αναδείξει την υπεροχή του πεζού τοξότη απέναντι στον Σκύθη και Σαρμάτη Ιπποτοξότη. Οι κάτοικοι της Ολβίας πλέον  μπορούνε να επικαλούνται το μακρινό βεληνεκές του σκυθικού τόξου του Αναξαγόρα, που μπορεί να εξουδετερώνει τους αντίπαλους έφιππους βαρβάρους πολύ πριν αυτοι καταφέρουν να τους πλησιάσουν. Το μοτίβο σύγκρουσης μεταξύ πεζού και έφιππου τοξότη μας θυμίζει έντονα την τοπική υπεροχή των Αθηναίων τοξοτών στην μάχη των Πλαταιών κατα την οποία  με τις εύστοχες μακρινές βολές τους που άγγιξαν τα 350 μέτρα απώθησαν το περσικό ιππικό του Μασίστιου (13).

Φωτογραφία: Ο Ούγγρος Πρωταθλητής Μακρινών Αποστάσεων (flight shooting) Monus Jozsef ,κατα την διάρκεια τόξευσης σε διαγωνισμό Παραδοσιακής τοξοβολίας στην Μογγολία το 2012, στον οποίο πραγματοποίησε ρεκόρ βολής στα 653 μέτρα

       Αντίστοιχες καταγραφές διαγωνισμών τόξευσης μακρινών αποστάσεων (flight shooting) εμφανίζονται μετεγενέστερα και σε άλλους λαούς. H λεγόμενη «Στήλη του Τζένγκις Χάν» που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Αρμιτάζ , καταγράφει το γεγονός  της τόξευσης του Μογγόλου Πρίγκηπα Yisungka, ο οποίος το 1224 κέρδισε διαγωνισμό ρίχνοντας το βέλος του σχεδόν στα 600 μέτρα. Παράλληλα στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη υπήρχε η περιοχή Ok Meydani , στην οποία τελούνταν διαγωνισμοί τοξοβολίας μακρινών αποστάσεων και τοποθετούνταν μαρμάρινα μνημεία προς αποτύπωση των νικητών και του μήκους βολής τους. Τέτοια μαρμάρινα μνημεία έχουν μαρτυρήσει διάσημες βολές όπως του Iskender Toz Koparan το έτος 1281 στα 797 μέτρα και του Sultan Selim III στα 889 μέτρα (14).Τέλος σύγχρονες πειραματικές προσεγγίσεις αντίστοιχων βολών , αλλα και σύγχρονοι διαγωνισμοί τοξοβολίας μακρινών αποστάσεων σύνθετων τόξων επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορικά και τεχνικά πιθανή βολή του Αναξαγόρα.







Παραπομπές:

(1) Γ.Σταϊνχάουερ ,Ο πόλεμος στην Αρχαία Ελλάδα, Εκδοσεις Παπαδημας,2000, σελ 38
(2) Miller, McEwen,Bergman, Experimental Aproaches to Ancient Near Eastern Archerry, World Archaeology, Vol 18, no2, Weaponry and Warfare,1986, pp180-182.
(3) Luigi Moretti, Inscrizioni agonistiche greche (Rome 1953) 82-84, no 32
(4) Wallace McLeod,The Range of the Ancient Bow.Phoenix,Vol.19, No1 (1965),p 6
(5), Henry A. Johnston,  The Earliest Colonisers of the Euxine Sea.: II. The Hellenisation of the Euxine, Studies: An Irish Quarterly Review, Vol. 2, No.7 (Sep., 1913), pp 247-282
(6) M.Rostoftzeff , Iranians and Greeks in South Russia, Oxford University Press 1922, pp165-174
(7) G. F. H., Greek Coins of the Black Sea District, The British Museum Quarterly, Vol. 4, No. 3 (Dec., 1929), p 74
 (8) Odessa Museum of Numismatics, http://www.museum.com.ua/expo/premonet_en.html, as seen on May 26 2013
(9) E.V Cernenko,Angus McBride,M V Gorelic, The Scythians 700-300 BC, Men At Arms Series, Osprey Publishing , 1983, p31
(10) Beth Cohen, From Bowman to Clubman : Heracles and Olympia.The Art Bulletin, Vol 76,No4, p 700
(11) 701H.Balfour. On the Structure and Affinities of the Composite Bow. The Journal of anthropological institute of Great Britain and Ireland. Vol 19.p 227
(12) T.L.G. Procopius Historia, De Belis, 1.18.33
(13) T.L.G ,Herodotus 9.22-23
(14) Wallace McLeod,The Range of the Ancient Bow.Phoenix,Vol.19, No1 (1965), pp 8-9









Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Greek Traditional Archery Training, May 19 2013, on Athens, Thessalonica, Lamia, Komotini, Brighton/England


On Sunday May 19, 2013, members of theTraditional Archery Team of our Association , from Greece and abroad, conducted a "common" training course, uniting once again distances, proving that the mileage is not an obstacle for us. Our archers from Athens, Thessaloniki, Lamia, Komotini, Brighton,-England, threw their arrows on Sunday afternoon, intensively preparing for the upcoming International Missions of our Association for this summer.

Athens:








LAMIA:



KOMOTINI:



BRIGHTON/ENGLAND:




Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Περιοδικό "ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ" , τεύχος Μαϊου - Ιουνίου 2013

Αγαπητοί φίλοι , στο περιοδικό "ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ" , τεύχος Μαϊου - Ιουνίου 2013 φιλοξενείται ενα εξαιρετικό άρθρο του Ερευνητή και μέλους του Συλλόγου μας κου Στέφανου Σκαρμίντζου με τίτλο " Ο ΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΩΝ ΜΟΛΟΣΣΩΝ & Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" 


Παρουσιαζεται η εν πολλοίς άγνωστη Ιστορία του Ηπειρώτη βασιλιά Αλέξανδρου των Μολοσσών και την εξέλιξη του κινήματος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΙΔΕΑΣ στη Δύση. Ο Ηπειρώτης Βασίλιάς σύγχρονος και συγγενής του Μ. Αλεξάνδρου αποφασισε να ακολουθήσει τα βήματα του διάσημου εξαδέλφου του επεκτεινόμενος Δυτικά. Το άρθρο που αφηγήται την τραγική του ιστορία κοσμείται με φωτογραφίες μελών του Συλλόγου μας που αναπαριστούν την εμφάνιση των μαχητών της περιόδου.





Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Παραδοσιακή Τοξοβολία 19 Μαϊου 2013, Προπόνηση: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία Κομοτηνή, Brighton


Την Κυριακή 19 Μαϊου 2013, μέλη της Ομάδος Παραδοσιακής Τοξοβολίας του Συλλόγου μας, απο την Ελλάδα και το Εξωτερικό, πραγματοποίησαν μια "κοινή" προπόνηση  , ενώνοντας για άλλη μια φορά νοητά μακρινές αποστάσεις και αποδεικνύοντας οτι η χιλιομετρική απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για εμας . Τοξότες μας απο Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Κομοτηνή, Brighton της Αγγλίας , ρίξανε τα βέλη τους το απόγευμα της Κυριακής , προετοιμαζόμενοι εντατικά για τις επικείμενες Διεθνείς Αποστολές του Συλλόγου μας για αυτό το Καλοκαίρι.


ΑΘΗΝΑ:







ΛΑΜΙΑ:






ΚΟΜΟΤΗΝΗ:




BRIGHTON/ΑΓΓΛΙΑ