Σελίδες

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συμμετοχή των "ΚΟΡΥΒΑΝΤΩΝ" στο νεο Βιντεοκλίπ των "SACRED BLOOD" , με τίτλο "ALEXANDROS"



Δείτε την Συμμετοχη Οπλιτων του Συλλογου μας στο νέο εντυπωσιακό Videoclip του Epic Power Metal Μουσικου Σχηματος "SACRED BLOOD" , με τιτλο "ΑLEXANDROS -Ride through the Achaemenid Empire" !


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

1η Προπόνηση του Συλλόγου, 18 Μαρτίου 2012

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Αθλητικου Συλλόγου ΕΥΖΩΝΩΝ στα Μελλίσια Αττικής η 1η Προπόνηση του Συλλόγου μας για το 2012.

Με την καθοδήγηση του Καθηγητου Δρ Μανούσου Καμπούρη δοκιμαστηκαν καινοτομες τεχνικες αναπτυξης και κινησης της Φαλαγγας οι οποίες θα παρουσιαστουν για πρωτη φορα στο ευρυ κοινό στο Διεθνες Ιστορικο Φεστιβαλ "GALLOROMAN DAYS" της Γαλλίας στο οποίο ο Συλλογος μας θα συμμετασχει τον προσεχη Ιουνιο.




Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Θωράκιση Αρχαϊκης Εποχής. Κωδωνόσχημος θώρακας με ταρσοφυλακτήρες , περιμηρίδες και περιβραχιονιο


Βαριά θωρακισμένος πεζός οπλίτης του 6ου π.Χ αιώνα. Ο εξοπλισμός ακολουθεί την αρχαϊκή γραμμή κατασκευής και για την ολοκληρωσή του έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά χαλκός και δέρμα.

Το κράνος είναι Κορινθιακού τύπου, χάλκινο, σύνθετης κατασκευής και το βάρος του ανέρχεται στα 3 κιλά.Το κέλυφος είναι καλυμένο με χάλκινες φολίδες, το δερμάτινο γείσο πάνω από τα ανοίγματα των ματιών προσφέρει σκίαση. Τα επιμέρους μπρούτζινα διακοσμητικά στοιχεία προσφέρουν κύρος και αναγνωρισιμότητα στον κατοχό του.

Ο κωδωνόσχημος θώρακας είναι χάλκινος και ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαϊκής μόδας. Η ανακατασκευή έχει βασιστεί σε αρχαιολογικό εύρημα θώρακα που βρέθηκε σε τάφο στην περιοχή Dalboki (Stara Zagora) και χρονολογείται από τον 5ο π.Χ αιώνα.

Ο μηχανισμός ασφάλισης - απασφάλισης αποτελείται από έξι σημεία πρόσδεσης, δύο στην θωρακική περιοχή και τέσσερα στα πλευρικά τοιχώματα δηλ. δύο ζεύγη ανά πλευρά. Στην μέση του κωδωνόσχημου με την βοήθεια μιάς δερμάτινης ζώνης προσδένεται η "μίτρη", ένα βαρύ χάλκινο παραπέτασμα με μηχανισμό σύσπασης ώστε να εξασφαλίζει την προστασία όσο και την ελεύθερη κίνηση των κάτω άκρων και της βουβωνικής χώρας. Γύρω από την κοιλιακή χώρα του θώρακα βρίσκεται στερεωμένο το Ομηρικό «ζώμα», μία χοντρή δερμάτινη ζώνη (διακοσμημένη ή μη) που πρόσφερε επιπλέον προστασία αλλά και χρησίμευε ως ένδειξη κύρους και καταγωγής. Στις παρούσες φωτογραφίες μπορούμε να δούμε δύο υποθετικές πολυτελείς εκδοχές ζωστήρων, με μπρούτζινους ρόδακες να μονοπωλούν τον διάκοσμο.






Ως εναλλακτική εκδοχή των ζωστήρων, ένα σύστημα αναρτήρων σε διάταξη "χιαστί" περιζώνει τον θώρακα προσφέροντας σημεία πρόσδεσης εξαρτημάτων. Η ασφάλιση της δερμάτινης αυτής διάταξης γίνεται στο πίσω μέρος του θώρακα διαμέσου συστήματος κρίκων και ιμάντων. Το δεξί άνω άκρο προστατεύεται από ένα χάλκινο περιβραχιόνιο σε σχήμα «κεντριού» μήκους 30 εκ. Παρά το μεγεθός του επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση του χεριού σε όλες τις γωνίες, από έρευνα πεδίου διεξάγεται το γεγονός ότι έχει κατασκευαστεί ως συνοδευτικός εξοπλισμός κωδωνόσχημων θωράκων.

Οι περικνημίδες ακολουθούν αμυγδαλόσχημη γραμμή κατασκευής σύμφωνα με τα αρχαϊκά πρότυπα καλύπτοντας τους μηρούς μέχρι το ύψος των γονάτων. Η κατακόρυφη στερεωσή τους γίνεται με μηχανισμό ανάρτησης μέσω υποθωράκιας ζώνης ενώ η οριζόντια στήριξη με κατάλληλα διαμορφωμένους ιμάντες που ασφαλίζουν στο πίσω μέρος των μηρών. Οι ταρσοφυλακτήρες αποτελούν εξαρτήματα εξαιρετικής καλλιτεχνικής και μηχανικής εφυϊας, προστατευουν τα κάτω άκρα επιτρέποντας ελεύθερο βάδισμα χάρην του μηχανισμού συσπάσεως που διαθέτουν. Προσαρμόζονται τόσο σε γυμνό πέλμα όσο και πάνω από σανδάλια. Τα σανδάλια είναι ανοιχτού τύπου, κατασκευασμένα από δέρμα. Το δερμάτινο πέλμα έχει πάχος ενός εκατοστού και στην εξωτερική πλευρά φέρει μεταλλικές κεφαλές που αυξάνουν την πρόσφυση των δρασκελισμών των οπλιτών στα πεδία των μαχών. Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κόρμου του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση απο μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.





Η οπλιτική ασπίδα είναι ξύλινης κατασκευής ,διαμέτρου 90 εκατοστών και βάρους επτά κιλών. Φέρει πολυτελή δερμάτινη εσωτερική επίστρωση, περιφερειακό σύστημα με σχοινί οκτώ σημείων και χάλκινο σφυρήλατο κεντρικό σύστημα στερέωσης "λαβής - αντιλαβής". Η λαβή είναι αποσπόμενη για λόγους ασφάλειας, με την απομακρυνσή της η χρήση της ασπίδας καθίσταται αδύνατη.

Ο οπλίτης εκτός του ξίφους, κραδαίνει βαρύ μαστίγιο από χαλκό αρχαϊκής τεχνοτροπίας, σύμβολο δύναμης, υψηλής κοινωνικής θέσης και εξουσίας.




Ο Εικονιζόμενος Οπλισμός εχει κατασκευαστει για λογαριασμό του Σύλλόγου μας απο τον Ερευνητη Δημητριο Κατσικη www.hellenicarmors.gr

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Λινοθώρακας Βαρέως τύπου με ανωφερείς και κατωφερείς μπρούτζινες φολίδες


Ανακατασκευή Λινοθώρακας βαρέως τύπου εμπνευσμένου από ζωγραφική απεικόνιση του 5ου π.Χ αιώνα. Αποτελείται από περίπου δύο χιλιάδες σφυρηλατημένες μπρούτζινες φολίδες στερεωμένες κατάλληλα σε υπόστρωμα λινού υφάσματος. Οι επωμίδες, ο κορμός όσο και οι πτέρυγες έχουν επενδυθεί εξ’ολοκλήρου με μεταλλικά ελάσματα προσφέροντας πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας. Χαρακτηριστική κατασκευαστική ιδιομορφία είναι η φορά των φολίδων του κύριου κορμού καθώς αυτές ξεδιπλώνονται από κάτω προς τα πάνω. Η διάταξη αυτή εικάζεται πως προσφέρε καλύτερη προστασία σε χτυπήματα εισερχόμενα από χαμηλα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως τέτοιου είδους πανοπλίες προορίζονταν συνήθως για ιππείς. Το βάρος ανέρχεται στα 14 κιλά και συγκρατείται στο σώμα με την βοήθεια τεσσάρων σημείων πρόσδεσης αποτελούμενων από χάλκινους κρίκους και δερμάτινους ιμάντες και μηχανισμών χάλκινων κρίκων δερμάτινων λουριών. Ακόμη μία κατασκευαστική καινοτομία είναι ο μηχανισμός ασφάλισης–απασφάλισης των επωμίδων με την ύπαρξη ενός μονάχα κρίκου στο μέσο της κοιλιακής χώρας.

Για περισσότερη προστασία της περιοχής του θώρακα ο οπλίτης φέρει φολιδωτό κολλάρο αποτελούμενο από τετρακόσιες περίπου μπρούτζινες φολίδες. Το εξάρτημα αυτό ασφαλίζει με δερμάτινο λουρί στο πίσω μέρος του λαιμού με τέτοιο τρόπο που δεν εμποδίζει τις όποιες κινήσεις του κεφαλιού.




Τα υποδήματα ("εκδρομίδες") είναι κατασκευασμένα εξ’ολοκλήρου από δέρμα και σε αυτήν την έκδοση καλύπτουν σχεδόν όλο το μήκος των κνημίδων προσφέροντας υποτυπώδες προστασία από πλήγματα αλλά διατηρώντας το θερμοκρασιακό καθεστώς των κάτω άκρων σε υψηλά επίπεδα. Το πέλμα έχει πάχος περίπου 1,5 εκατοστών και στην εξωτερική του πλεύρα φέρει σιδερένιες κεφαλές για καλύτερη πρόσφυση στα πεδία των μαχών. Τα υποδήματα ασφαλίζουν με την βοήθεια δερμάτινων κορδονίων και ζευγάρια θηλιών.

Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κόρμου του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση απο μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.




Ο Εικονιζόμενος Οπλισμός εχει κατασκευαστει για λογαριασμό του Σύλλόγου μας απο τον Ερευνητη Δημητριο Κατσικη www.hellenicarmors.gr

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Λινοθώρακας Βαρέως τύπου με μπρούτζινες φολίδες στον κορμό και πτερυγες απο λινό



Πειραματική ανακατασκευή βαρέως τύπου λινοθώρακα του 5ου π.Χ αιώνα βασισμένη σε εικονογραφικά αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής. Οι επωμίδες και ο κύριος κορμός φέρουν λεπιδωτή μεταλλική επένδυση αποτελούμενη από περισσότερες των 1000 σφυρηλατημένων μπρούτζινων φολίδων οι οποίες στερεώνονται κατάλληλα σε χοντρό λινό υφασμάτινο υπόστρωμα. Η περιοχή του στήθους έχει ενισχυθεί από μπρούτζινη πλάκα 1,2 χιλιοστών το επίπεδο προστασίας στην ευαίσθητη περιοχή της ευρύτερης καρδιακής χώρας. Οι πτέρυγες έχουν κατασκευαστεί από αλλεπάληλες στρώσεις λινού σε διπλή σειρά (συνολικού πάχους 3 εκατοστών) προστατεύοντας ικανοποιητικά την βουβωνική χώρα και την περιοχή των μηρών, επιτρέποντας ταυτόχρονα μεγάλη ελευθερία κινήσεων για τον οπλίτη (σκύψιμο, τρέξιμο κλπ).

Ο μηχανισμός ασφάλισης του λινοθώρακα περιλαμβάνει έξι σημεία πρόσδεσης, δύο στο ύψος του στήθους και τρία στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας. Το κλείδωμα εξασφαλίζεται με διάταξη ανθεκτικών δερμάτινων ιμάντων και χάλκινων κρίκων. Για περισσότερη σταθερότητα στην εφαρμογή του λινοθώρακα ένας ανθεκτικός δερμάτινος ζωστήρας με χάλκινη πόρπη περιτυλίγει την φολιδωτή επιφάνεια στο ύψος της κοιλιακής χώρας. Το συνολικό βάρος του λινοθώρακα ανέρχεται στα 12 κιλά. Εσωτερικά του λινοθώρακα ο οπλίτης φέρει γιλέκο φτιαγμένο από φυσική γούνα προβάτου εξασφαλίζοντας ανεκτά επίπεδα διατήρησης σωματικής θερμοκρασίας κατά τους κρύους μήνες των εκστρατειών που άρχισαν να λαμβάνουν μέρος περίπου στα μέσα του 5ου π.Χ αιώνα.

Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κόρμου του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση απο μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.

Οι περικνημίδες ακολουθούν μπαρόκ γραμμή με έντονα ανάγλυφα μοτίβα που μιμούνται την ανθρώπινη ανατομία των κάτω άκρων. Είναι κατασκευασμένες από ένα μοναδικό έλασμα μπρούτζου, φέρουν δερμάτινη επένδυση για προστασία των κνημών και εφαρμόζουν χωρίς την βοήθεια δερμάτινων λουριών κλπ. Στο ύψος των αστραγάλων έχουν προσδεθεί δερμάτινα μαξιλαράκια γεμισμένα με μαλλιά προβάτου που λειτουργούν ως σταθεροποιητές των περικνημίδων αποτρέποντας την πιθανή κάθετη πτώση τους λόγω της βαρύτητας και των κινήσεων κατά την διάρκεια του βαδίσματος και των ελιγμών.


Από την έρευνα πεδίου εξήχθει το συμπέρασμα πως η στήριξη των περικνημίδων διαμέσου της πλευρικής μηχανικής πίεσης του ελάσματος δεν είναι αρκετή για επαρκής ακινητοποίηση, η παρουσία των δερμάτινων "δαχτυλιδιών" κρίνεται απαραίτητη.
Τα σανδάλια είναι ανοιχτού τύπου, κατασκευασμένα από δέρμα. Το δερμάτινο πέλμα έχει πάχος ενός εκατοστού και στην εξωτερική πλευρά φέρει μεταλλικές κεφαλές που αυξάνουν την πρόσφυση των δρασκελισμών των οπλιτών στα πεδία των μαχών.
Η ασπίδα έχει ξύλινο πυρήνα με διάμετρο ενενήντα εκατοστών. Εσωτερικά είναι επενδεδυμένη με δέρμα, εξωτερικά φέρει έμβλημα από επίχρυσμα.Η λαβή είναι χάλκινη με δυνατότητα αφαίρεσης διαμέσου μηχανισμού με πύρους. Η ανθεκτικοτητά της έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Ο Εικονιζόμενος Οπλισμός εχει κατασκευαστει για λογαριασμό του Σύλλόγου μας απο τον Ερευνητη Δημητριο Κατσικη - www.hellenicarmors.gr







Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Διάλεξη των Κορυβάντων στην Ακαδημία του Poltusk στην Πολωνία



Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την Συμμετοχή του στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνεδριο , της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών του Poltusk στην Πολωνία., με τίτλο : "Disasters, Catastrophes and the Ends of the World in Sources", το οποίο θα διεξαχθεί στην ομωνυμη Ακαδημια 25 με 27 Ιουνίου 2012.

Τα μελη του Συλλόγου μας Νικόλαος Κλεισιάρης, Στέφανος Σκαρμίντζος και Κατσίκης Δημήτριος, θα πραγματοποιήσουν Διάλεξη με θέμα "Η Ανθρωπογενής Οικονομική Κατάρευση των Μέσων του 12ου Αιωνα π.Χ. και η Ανασύνθεση της Στρατιωτικής Τεχνολογίας που αυτη προκάλεσε" - "The Man-Made Economic Disaster of the Mid- 12th Century B.C. and the reconstruction (through means of experimental archaeology) of the military technology that it brought about" . Η διάλεξη θα πραγματοποιηθει την Τεταρτη 27 Ιουνίου 2012 στις 08:30 το πρωϊ στον Τομεα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας της Ακαδημίας.

Μπορειτε να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ:









Ανακατασκευη Λινοθώρακα: Bαρεου τυπου ολομεταλλικος λινοθωρακας με χαλκινες πλακες και φολίδες

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετων ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με ιδιαίτερη υπερηφάνια παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Ερευνητη και κατασκευαστή Δημήτριο Κατσικη μοναδικές στο κόσμο υβριδικές κατασκευες οπλισμού του Αρχαίου Κόσμου που κατασκευαστηκαν για λογαριασμό του Συλλόγου μας.

Κατασκευες που βασίζονται σε χειροποίητες δημιουργίες μουσειακού επιπέδου, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πανοπλίες αποκλειστικά κατασκευασμένες με παραδοσιακές μεθόδους βασισμένες σε αρχαιολογικά και φιλολογικά τεκμήρια.

Μπορειτε να δείτε όλες τις κατασκευες στην ιστοσελίδα του Κατασκευαστη http://www.hellenicarmors.gr/




O Λινοθώρακας αποτελεί ένα αρχαιολογικό μυστήριο που παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ανοιχτό ερώτημα. Αυτό που καθιστά προβληματική την ανακατασκευή του είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαρκή λογοτεχνικά και αρχαιολογικά ευρήματα ικανά να μας καθοδηγήσο
υν σε μία ασφαλή αναπαραγωγή. Όπως απακαλύπτει και η ετυμολογία του όρου, ο "λινοθώρακας" ήταν ένα είδος αμυντικής θωράκισης που είχε ως κύριο υλικό κατασκευής το λινό ύφασμα. Οι υπάρχουσες πηγές από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε δισπαρτες πληροφορίες είναι κυρίως καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής φύσης. Απεικονίσεις λινοθωράκων διαφόρων τυπολογιών ανιχνεύονται κατά εκατοντάδες σε ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία η συχνότητα εμφάνισης των οποίων θα κορυφωθεί στις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις των μέσων του 5ου π.Χ αιώνα.


Πειραματική ανακατασκευή λινοθώρακα εμπνευσμένη από ερυθρόμορφο αγγείο της Κλασσικής περιόδου. Πάνω από σαράντα τετραγωνικά μέτρα λινού υφάσματος έχουν χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσουν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο έχουν κατάλληλα επικολληθεί δεκατέσσερα χάλκινα πλακίδια πάχους δύο χιλιοστών και επτακόσιες περίπου χάλκινες φολίδες που καλύπτουν τις επωμίδες και τις πτέρυγες. Για μεγαλύτερη προστασία, η περιοχή του στήθους έχει επενδυθεί με ένα επιπλέον χάλκινο επιστήθιο. Το σύστημα στερέωσης του θώρακα πάνω στον ανθρώπινο κορμό περιλαμβάνει έξι σημεία πρόσδεσης, δύο στο στήθος και τέσσερα στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας. Προσφέρει
μεγάλη ευελιξία και υψηλά επίπεδα προστασίας. Το βάρος του θώρακα ανέρχεται στα 13 κιλα.


Ένα ζευγάρι ανατομικών χάλκινων επιμηρίδων (σε συνδιασμό με τις φολιδωτές πτέρυγες) εξασφαλίζει την υψηλή προστασία των μηρών καλύπτοντας την μπροστινή και την εξωτερική πλαϊνή πλευρά των άνω άκρων. Η ακινητοποίηση τους στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος επιτυγχάνεται με δερμάτινους υμάντες που ασφαλίζουν τις επιμηρίδες τόσο στον κάθετο όσο και στον οριζόντιο άξονα. Η κάθετη σταθεροποίηση εξασφαλίζεται με δερμάτινους αναρτήρες που συνδέονται στην μέση του οπλίτη κάτω από τον θώρακα με την βοήθεια δερμάτινης ζώνης. Η ταυτόχρονη παρουσία των πτερύγων και των επιμερίδων δεν εμποδίζουν την ευκινησία του οπλίτη.






























































Οι περικνημίδες έχουν κατασκευαστεί από μονοκόμματα χάλκινα ελάσματα και ακολουθούν αρχαϊκή γραμμή διακόσμησης και ανατομίας και δεν διαθέτουν λουρία. Σταθεροποιούνται στις κνήμες με την βοήθεια δερμάτινων "μαξιλαριών" προσδεμένων στο ύψος των αστραγάλων, μιάς και η μηχανική πλευρική στήριξη που παρέχουν τα τοιχωματά τους δεν επαρκεί για αποτελεσματική χρήση τους. Ο συνδιασμός περιμηρίδων και περικνημίδων καθιστά σχεδόν απρόσβλητα τα κάτω άκρα από εχθρικές προσβολές δινοντάς τους την γενική εμφάνιση αγάλματος. Το πέλμα του οπλίτη προστατεύται μερικώς από ένα ιδιότυπο απλοϊκό τύπο δερμάτινου σανδαλιού που καλύπτει μονάχα την ευαίσθητη περιοχή της "καμάρας" αφήνοντας το υπόλοιπο "σκληροποιημένο" μέρος του πέλματος εκτεθημένο.Ένα χάλκινο περιβραχιόνιο προστατεύει την περιοχή μεταξύ δεξιού καρπού και αγκώνα.

Το κράνος είναι Κορινθιακού τύπου σύνθετης κατασκευής. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Κορινθιακά κράνη, ο θόλος του κελύφους αποτελείται από δεκάδες χάλκινες φολίδες που σχηματίζουν μία συμπαγής δομή παρέχοντας μεγάλη προστασία της κεφαλής. Διακοσμητικά στοιχεία έχουν προστεθεί στην προμετωπίδα (μπρούτζινος στέφανος με ανάγλυφα) και στις παραγναθίδες (γρύπες). Το δερμάτινο παραπέτασμα πάνω ακριβώς από τα ανοίγματα των ματιών χρησιμεύει ως μηχανισμός σκίασης από τον δυνατό ήλιο αλλά και απόκρυψης του βλέματος του οπλίτη.


Η θήκη για το ξίφος είναι δερμάτινη και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του οπλίτη, στερεώνεται στον κορμό με την βοήθεια δερμάτινου τελαμώνα που εφαρμόζεται "χιαστί" καθώς τυλίγεται στον δεξιό ώμο.

Το όλο σύνολο δίνει μία αληθοφανή εικόνα του βαριά οπλισμένου οπλίτη των αρχών του 5ου π.Χ αιώνα.

Περισσότερα δείτε στο : http://www.hellenicarmors.gr/