Το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, μέλη της Ομάδος τοξοβολίας του Συλλόγου μας ταξίδεψαν στην ορεινή Φθιώτιδα, στη περιοχή "Καταβόθρα" του όρους Οίτη, στα αλπικά οροπέδια της " Πυράς Ηρακλέους " προπονούμενοι στην Παραδοσιακή Τοξοβολία σε ενα μέρος που για εμάς τους ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ εχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.
Ο ιερός χώρος , ο οποίος κατα την Πατρώα Παράδοση ο τοξότης-πολεμιστής Ηρακλής θεώθηκε καιγόμενος στην Πυρα , και στον οποίο οι Πρόγονοί μας τίμησαν τον Ηρωα με την ανέγερση Ναού , αποτελεί για εμας περα των ανωτέρω και εναν χωρο αποτίσης τιμής στην Παραδοση και στην Ιστορια της Ελληνικής Τοξοβολίας.
Πληθώρα Ελληνικών Αγγείων απεικονίζουν τον Γενάρχη Ηρακλή ως τοξότη , ο οποίος στα πλαίσια των Άθλων και των εκστρατειών του, πάμπολες φορές χρησιμοποίησε επιτυχώς το τόξο και τα θανατηφόρα βέλη του για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του . Ο τοξότης Ήρωας , σε αυτο το ιστορικό μερος παρέδωσε το θρυλικό τόξο του στον Ποίαντα , ο οποίος με την σειρά του το παρέδωσε στον γίο του τον Φιλοκτήτη , ο οποίος έμελλε να παίξει εναν απο τους πιο καθοριστικούς ρόλους στον Τρωϊκό Πόλεμο , εκπληρώνοντας την προφητεία του Έλενου που ελεγε οτι "η Τροία θα πέσει στα χέρια των Αχαιών μόνο με το τόξο του Ηρακλή".
Στο ανοιξιάτικο πεδίο της Δωρικής γής, σε υψόμετρο που αγγιζει τα 2.000 μέτρα, οι τοξότες μας ειχανε την ευκαιρία να δοκιμάσουνε δεκάδες βολές τόξευσης μέγιστου βεληνεκούς (flight shooting) σε ανοικτό πεδίο , αποκομίζοντας μια σημαντική πρώτη εμπειρία σε ενα άτυπο "διαγωνισμό" τοξοβολίας ο οποίος ειναι γνωστός στους Ελληνες απο την Αρχαιότητα και ειναι ευρέως διαδεδομένος ακομα και σημερα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, η εν εξελίξει εκτεταμένη μελέτη του Συλλόγου μας πανω στην Ύστερη Βυζαντινή Τοξόβολία, μας οδήγησε σε δοκιμές χρήσης πειραματικά ανακατασκευασμένης Βυζαντινης Ασπίδας του 12ου αιώνα ,με την χρήση τελαμώνα ,σε διάφορες στάσεις τόξευσης. Οι σημαντικές καταγραφές των συμπερασμάτων μας θα συνοδεύσουν την μελέτη μας η οποία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.